LED trakovi

Kaj je svetlobni LED trak?


LED trakovi je dokaj nov in vsestransko uporaben vir svetlobe. Obstaja mnogo različnih trakov vendar imajo v večini primerov sledeče karakteristike: 


  • Narejeni so iz kupice samostojnih LED diod pritrjenih na tanko in fleksibilno vezje
  • Napetost na katero delujejo je nizka ponavadi 12V ali 24V enosmernega (DC) toka
  • Na voljo so v različni moči (svetilnosti), barvi svetlobe (RGB, 3000K, 4200K, 6400K) in stopnji zaščite (IP20 in IP65)
  • V osnovi so pakirani v  5 meterskem kolutu a se jih lahko reže na poljubne dolžine 
  • Na zadnji strani imajo samolepilni trak, ki omogoča pritrditev na različne površine 


Rezultat iskanja slik za led stripRezultat iskanja slik za led stripRezultat iskanja slik za led strip 6000K


Določanje svetilnosti LED traku

Svetilnost LED traku se meri enoti lumen. Za razliko od klasičnih žarnic imajo različni LED trakovi zelo različno stopnjo učinkovitosti, kar pomeni, da podatek o moči LED traku ni merilo za določanje dejanske svetilnosti LED traku.


Svetilnost LED traku je ponavadi opisana z lumni na meter (l/m). Svetilnost je seveda odvisna od moči traku in potrebe po svetilnosti zato je večina trakov na trgu med 4,8W/m in 14,4W/m. Svetilnost LED trakov v naši ponudbi je 288 l/m (svetilnost 30W klasične žarnice) pri traku moči 4,8 W/m ter 864 l/m  (svetilnost 60W klasične žarnice) pri traku moči 14,4 W/m. 


Barva svetlobe LED traku

LED trakovi so na voljo v različnih odtenkih / barvah svetlobe to so: topla, dnevna ali hladna. V večini primerov se za domačo rabo in osvetlitev notranjih prostorov ponavadi uporablja LED trak toplo bele barve 3000K. V primeru, da si želite večjo prilagodljivost in izbiro različnih barv so na voljo LED trakovi RGB (Red, Green, Blue), ki imajo možnost nastavitev barve od povsem bele do najrazličnejših odtenkov rdeče, modre in zelene barve, katere izbirate s pomočjo kontrolerja za RGB LED trak.
Napajalnik za LED trak

LED trak za delovanje potrebuje napajalnik, moč katerega pa je odvisna od dolžine ter moči LED traku. Izbira pravega napajalnika se določi po formuli:
Moč led traku (W/m) x Dolžina led traku = Moč napajalnika 
V primeru, da uporabimo LED trak moči 14,4W/m dolžine 2,5m bi za napajanje potrebovali napajalnik moči vsaj 36W.V tej kategoriji trenutno ni izdelkov.